bonumang baaswaterval

De heer Baaswaterval komt uit een groot gezin en groeide op in de stad Paramaribo in Suriname. Zijn vader werkte als stafmedewerker bij “Openbaar werk en verkeer” (Surinaamse Rijkswaterstaat) en zijn moeder als gezinshulp. Het gezin is opgegroeid met de winti cultuur omdat zijn vader in de regio bekend stond als bonumang (winti-genezer) en hierdoor vele mensen heeft mogen helpen.

obia winti openbaring

Florida water gebruikt door een obia tijdens een lukuOp 10-jarige leeftijd kreeg Baaswaterval een obia openbaring. In een droom verscheen een obiamang met in zijn hand een bijbel. Er werd hem verteld dat hij net als zijn vader over obia’s (winti engelen) beschikt en hierdoor een eed moest afleggen om te zweren aan god (Anana Kedyaman Kedyanpon). In zijn eed moest hij beloven dat hij zijn gave alleen ten goede zou gebruiken. Door het afleggen van een eed zouden de obia’s hem beschermen en begeleiden op geestelijk niveau.
Baaswaterval werd op jonge leeftijd begeleid door zowel zijn vader als de obia winti’s om zicht geestelijk te ontwikkelen en zijn gave te gebruiken.

winti in nederland

Op 15-jarige leeftijd verhuisde Baaswaterval met zijn ouders naar Nederland waar hij op zijn 18e zijn dienstplicht vervulde. Na deze periode kwam hij erachter dat zijn winti gave krachtiger werd en voelde hij de drang om mensen te helpen op Surinaams cultureel gebied.

In eerste instantie gebeurde dit parttime maar door zijn naamsbekendheid was dit niet meer vol te houden en ging kort daarop als fulltime bonumang (winti genezer) aan de slag.

Winti drum gebruikt door een bonuman / obiaman voor de fodu winti

winti genezer met jaren ervaring

Meer dan 25 jaar helpt Baaswaterval fulltime mensen met rituelen en tradities van de Surinaamse winti cultuur. Door zijn jarenlange ervaring staat hij nergens meer van te kijken. Mensen met een familievloek, kroi, koenoe’s, fyo fyo, bakru’s en yorka’s, ik zie het dagelijks in mijn praktijk voorbijkomen. De geestelijke wereld is te uitgebreid om je nog ergens over te verbaden. Mijn taak is om hulp te bieden daar waar men mij nodig heeft, aldus Baaswaterval zelf.

in de media

Door zijn naamsbekendheid en kennis wordt Baaswaterval regelmatig gevraagd voor interviews, lezingen en uitleg over de winti cultuur. Baaswaterval kon je tegenkomen in diverse tijdschriften (waaronder Paravisie en LEF! Magazine) maar ok op radio en televisie was Baaswaterval te zien en te horen (Een wekelijkse uitzending op radio Allekleuren en bij Max en Catherine op NPO 1)

Baaswaterval (51), vader van 2 kinderen hoopt het werk nog lang te mogen voortzetten, om zo mensen op Surinaams cultureel winti gebied te helpen bij problemen.