biografrie baaswaterval

Meneer Baaswaterval groeide op in een groot gezin in de Surinaamse stad Paramaribo. Zijn vader werkte als stafmedewerker bij de Surinaamse Rijkswaterstaat en zijn moeder werkte als gezinshulp. Het gezin was bekend met de Winti-cultuur omdat Baaswaterval’s vader een bonumang was (een Winti-genezer) en vele mensen hielp in de regio.
openbaring
Florida water gebruikt door een obia tijdens een lukuOp de leeftijd van 10 jaar had Baaswaterval een openbaring van een Obia. In een droom verscheen een Obiamang met een bijbel in zijn hand. Hij vertelde Baaswaterval dat hij net als zijn vader over Obia’s (Winti-engelen) beschikte en dat hij een eed moest afleggen om zich aan God (Anana Kedyaman Kedyanpon) te wijden. In zijn eed beloofde hij dat hij zijn gave alleen ten goede zou gebruiken. Door deze eed af te leggen zouden de Obia’s hem beschermen en begeleiden op geestelijk niveau.

Baaswaterval werd op jonge leeftijd begeleid door zowel zijn vader als de Obia Winti’s om zijn geestelijk welzijn te ontwikkelen en zijn gave te gebruiken.

nederland

Baaswaterval verhuisde op 15-jarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland en vervulde op zijn 18e zijn dienstplicht. Na deze periode ontdekte hij dat zijn winti-gave krachtiger werd en voelde hij de drang om mensen te helpen op het gebied van Surinaamse cultuur.

In eerste instantie deed hij dit parttime, maar vanwege zijn groeiende bekendheid was dit niet langer houdbaar. Hij besloot daarom om als fulltime bonumang (winti-genezer) aan de slag te gaan.
Winti drum gebruikt door een bonuman / obiaman voor de fodu winti

25 jaar ervaring

Baaswaterval heeft al meer dan 25 jaar ervaring in het helpen van mensen met de rituelen en tradities van de Surinaamse winti-cultuur, en doet dit fulltime. Door zijn uitgebreide ervaring staat hij nergens meer van te kijken. Hij komt dagelijks mensen tegen in zijn praktijk met een familievloek, kroi, koenoe’s, fyo fyo, bakru’s en yorka’s. De geestelijke wereld is te uitgebreid om je nog ergens over te verbazen, aldus Baaswaterval zelf. Zijn taak is om hulp te bieden waar dat nodig is.
media
Dankzij zijn naamsbekendheid en uitgebreide kennis wordt Baaswaterval regelmatig gevraagd voor interviews, lezingen en uitleg over de winti-cultuur. Zijn werk is te zien geweest in verschillende tijdschriften, waaronder Paravisie en LEF! Magazine. Daarnaast heeft hij ook opgetreden op radio en televisie, waaronder in een wekelijkse uitzending op Radio Allekleuren en bij Max en Catherine op NPO 1.

Als vader van twee kinderen hoopt Baaswaterval (51) zijn werk nog lang voort te kunnen zetten om zo mensen te kunnen blijven helpen op het gebied van Surinaamse culturele winti-problematiek.